Trädgård Inspiration

TRÄDGÅRD INSPIRATION

HUR SKA JAG PLANERA MIN TRÄDGÅRD?

Allt fler inser värdet av att ha en väl planerad, funktionell, vacker och ändamålsenlig trädgård. Det kan handla om en inbjudande entré, ombonad uteplats, lättskött stenläggning på gångar, praktiskt förråd för trädgårdsprylar eller växthus med plats för både odling och mysigt fika. Attefallshus, pool, spa-bad och utekök står också högt på mångas önskelista. Fruktträd och en tät häck mot insyn samt blommor och växtlighet som är en fröjd för ögat året om.

Men att i ett svep få till precis allt i en trädgård är att inte helt lätt. Att skapa en vacker trädgård är ingen quick-fix. Bättre är att göra en långsiktig och genomtänkt plan som man i lugn och ro kan förverkliga en bit i taget. 

Börja med att titta på trädgårdens förutsättningar för att det ska bli långsiktigt hållbart. Hur faller solljuset? Var är det skugga? Var är det lä? Vad vill jag ha ut av min trädgård? Vilken budget har jag? Samla inspiration i böcker, tidningar och nätet.

Fundera på hur mycket tid du vill lägga på dina växter och vad syftet är. Vill du ha ett vackert blickfång, ska växterna vara lättskötta, önskar du ljuvligt doftande blommor? För den som vill äta egenodlade grönsaker så är bra att hålla sig till sorter som klarar sig i den odlingszon där du bor. Ha gärna ett året-runt-tänk när det gäller växter. Det är fint med vårlökar som blommar tidigt på våren och lika fint med höstblomster och vintergröna växter. Då är trädgården vacker under alla årstider.

Att skapa den perfekta trädgården måste få ta tid och kräver noggrann planering och i många fall kan det vara bra att ta hjälp av proffs. Har du inte kunskap eller tid hjälper vi till så trädgården anpassas efter just dina förutsättningar.

HUR FÅR JAG EN LÄTTSKÖTT TRÄDGÅRD? 

Sten i trädgården är både lättskött och vackert. De flesta väljer att ha marksten i betong vid entrén och uppfarten, för att underlätta för gående och bilar som ska parkera. Ytan blir jämn, snygg och lättskött. Men marksten kan även förgylla trädgården och skapa "rum" och fungera som avskiljare mellan olika delar. Om man har valt att använda fyrkantiga stenar vid uppfarten, kan det vara en god idé att ha organiska, mjukt rundade stenar på andra ställen för att skapa kontrast. Markstenen måste inte ha samma form överallt. Däremot är det viktigt att hitta en röd tråd, så att det inte spretar för mycket. Håll dig till en färgskala. Färgen på markstenen kan gärna harmoniera med huset. Om huset är målat i en varm färg, bör även markstenen ha en varm ton. Det är bra att tänka på att marksten blir mörkare när det regnar. Ett tips är därför att blöta ner stenen när man är i butiken. Marksten spolas och sopas. Man bör inte använda högtryckstvätt och var försiktning med dubbdäck så inte stenen skadas. Hållbarheten är ca 15-20 år.

Vill man ha en markbeläggning med nästintill oändlig livslängd är natursten det bästa valet. Skiffer, granit, kalksten finns i alla möjliga nyanser beroende på vilket stenbrott de kommer ifrån. En silvrigt grå smågatsten är elegant till Magnolia, Pion, Hortensia och olika Nävor. Medan en grafitgrå platta blir än mer dramatisk till Rödbladig Japansk lönn, Bergbambu, klotklippt Buxbom och sirliga Prydnadsgräs. Natursten sopas eller spolas av. Man får inte salta. Viktigt att fundera över innan man väljer sten är att den ska klara av tyngden av en bil. Den ska också klara av att möta en snöslunga eller en skyffel när det blir vinter. Om den är ojämn i formen kan det uppstå problem. 

Utgå från husets stil och färg i dina val, men också den känsla du vill uppleva i trädgården. Upprepa sen materialval, nyanser och växtsorter på flera platser i trädgården. Resultatet blir en lättskött, harmonisk och genomtänkt trädgård.

HUR FÅR JAG EN VACKER TRÄDGÅRD?

Dekorsten gör trädgården vacker och framhäver växternas färg och form effektfullt. Du kan använda grus för att fylla ett tomt område och ge det karaktär. Det är också smart val på ytor där det är svårt för växter att etablera sig, till exempel i mörka hörn eller under stora träd.

Det är lätt att skapa spännande detaljer med dekorsten. Ta upp några betongplattor på uppfarten och fyll de tomma rutorna med sjösten. Kombinera gärna med något grönt, t ex en doftande timjan som får fylla upp en ruta. En liten åtgärd som ger stor effekt!

Att kanta rabatter och gångar med kantsten eller kantstöd är ett enkelt sätt att ge trädgården ett proffsigt utseende. Inte nog med att det är snyggt - du får tydliga och lättskötta övergångar mellan grus, gräs och gräsmatta. En kantsten som läggs i nivå med gräsmattan ger utrymme för bulliga växter som Näva och Daggkåpa att breda ut sig och samtidigt smidigt för gräsklipparen att komma åt alldeles intill. 

Förstärk rumskänslan i trädgården och var inte rädd för att blanda material. Trädäck, natursten eller plattor blir vackert med en kantsten i ett avvikande material som ramar in. 

HUR PLANERAR JAG FÖR POOL I TRÄDGÅRDEN?

Få en känsla för hur det kommer att bli när poolen är klar, genom att mäta och känna efter. Tänk på att trädgården inte ska bli en enda stor pool utan att den ska passa in i helheten. Ibland kan en mindre pool passa bättre. Hur kommer poolen se ut när den inte används. Att trädgården ska se inbjudande och mysig ut hela året och inte bara på sommaren.

Även vilket väderstreck man väljer att placera poolen i har stor betydelse. Söderläge brukar kännas självklart. Då blir soltimmarna många och vattnet hålls varmt längre in på hösten. Men man vill också kunna sitta och lapa sol utan att vända poolen ryggen. Det är skillnad om den ska fungera mest för hopp och lek till barnen, och en separat plats för att grilla och äta i lugn och ro, eller vill man ha det hela mer samlat? 

Bädda in poolen med lummiga växter som inte skräpar ner, exempelvis olika prydnadsgräs - som ser ut som vassruggar och som står kvar hela vintern - eller Bambu skapar rumskänsla. Den är vintergrön och blir ofta 2 - 3 meter hög. Träd som Silverpäron är också bra - de ger en känsla av medelhav - liksom ruggar av Lavendel. Undvik stora löv-eller barrträd, fruktträd och bärbuskar. Det kan lätt bli kladdigt och fläcka ner kring poolen.

Det kan också underlätta att man försöker hålla sig till samma stil på inredning inom poolområdet, och det blir oftast snyggast. Närmast poolen väljer de flesta att ha ett trä däck. Det smutsar inte ner poolen och är behagligt att gå och sitta på. Förvaring är viktigt invid en pool. Det blir mycket dynor och leksaker som ska stoppas undan efter dagens slut. Bänkar med förvaring under lock är praktiskt, eller ett separat poolförråd.

Bäst resultat får man när poolen blir en del av helheten i trädgården och som förlängning av hemmet.

HUR FÅR JAG EN MYSIG TRÄDGÅRD?

Vi är ett sol- och ljustörstande folk som behöver all ljussättning vi kan för att må bra även när det är som mörkast. En väl planerad belysning höjer helhetskänslan och skapar en mysig trädgård året om. Att belysa sin trädgård är självklart med tanke på att vi har så många månader när det är mörkt. Om vi går in och tänder lampan vill vi inte se en svart vägg när vi tittar ut genom fönstret.

Trädgårdsbelysning handlar lika mycket om trivsel och känsla som trygghet och funktion. Lampor längs med gången från garaget till huset skapar en trygg och säker väg. En bländfri armatur vid sidan om ytterdörren gör det enkelt att hitta nyckeln och låsa upp. Punktbelysning på detaljer och föremål, till exempel en berghäll, en trädkrona, vintergrön buske eller ett högt plank, skapar spännande effekter.

Börja med att tänka ut var du vill ha lamporna. Köp enkel och billig armatur, eller använd ficklampor, och placera ut dem i trädgården. Gå in i huset och titta ut genom fönstret för att se hur det känns. Lamporna ska inte lysa in genom fönstret och blända dig (eller dina grannar). Flytta sedan runt lamporna och testa igen. Gör detta under flera tillfällen under dygnet för att se hur ljuset ändrar sig när det blir mörkt. Ta också en titt utanför tomten och känn efter hur trädgården upplevs från gatan. Tänk på att en upplyst kal vinterträdgård avslöjar kvarglömda leksaker och komposthögar.

När du är klar skaffar du ordentliga armaturer. Börja inte titta på vilken lampa du ska ha, fundera istället på vilken funktion du behöver. Testa olika enkla alternativ för att komma igång men se till att inte välja för hög ljusstyrka. Använd hellre två svaga lampor på varsin sida av trädet än en stark strålkastare. Ett varmt gult ljus passar bra på träplank, trädstammar och buskar med röda höstblad. Ett kallt vitt ljus använder du med fördel på vintergröna buskar, stenar och björkar med vit stam. Spara på miljön, använd led-lampor och koppla på en timer.

Med väl genomtänkt utebelysning blir trädgården mysig, trygg och ombonad även under årets mörka månader. Det ger omedelbar effekt och behöver inte vara så dyrt.

HUR FÅR JAG RUMSKÄNSLA I TRÄDGÅRDEN?

En trädgård behöver flera rum för olika tillfällen. Växter kan skapa rumskänsla, avgränsning, insynsskydd, doft och variation. Med rätt val och kombination skapas lång blomning, struktur och vacker grönska året runt. Olika höjder, bladfärg och bladverk ger spännande blickfång att upplevas även inifrån året runt.

Utgå från läge och jordens förutsättningar. Välj buskar och perenner som är härdiga. Blåsigt, soligt, skuggigt, torrt? Vintergröna växter som Rhododendron, Lagerhägg och Buxbom ger struktur till entrén medan doftande Lavendel, Stäppsalvia och Näva lockar fjärilar vid altanen. Prasslande prydnadsgräs och Bambu är härligt vid poolen, vid komposten passar en Doftschersmin bra. Klättervildvin med sprakande höstfärger klär in ett tomt plank effektfullt, medan en tidig vårblommande Magnolia drar tills sig uppmärksamheten. På hösten är Solhatt och Hortensia som allra vackrast. Glöm inte vårlökarna som dyker upp just när vi behöver det som mest men också stadiga perenner som har vacker struktur året runt, t ex Kärleksört och Rosenflockel.

Fördela blomningen under en längre period, håll dig till ett färgtema och en stil som harmoniserar med huset. Plantera tätt så att får du rumskänsla i trädgården redan från början. Börja med de växter som tar längst tid på sig. Prioritera häckar och träd som kan ta flera år på sig innan de når den önskade storleken.